Czym jest koncepcja smart city, a zatem dlaczego powinniśmy je nazywać miastem sprytnym - Ryba, Mateusz (What is a ‘smart city’ concept and how we should call it in Polish, 2017)
Rozwój technologiczny, w połączeniu ze znacznym wzrostem liczby mieszkańców na świecie, przynosi bardzo dynamiczne zmiany w sposobie funkcjonowania społeczeństw. Głównym miejscem interakcji tych dwóch podstawowych czynników są szybko zmieniające się miasta i ich charakter. Z jednej strony wyczerpuje się model rozwoju zachodnich miast, z drugiej zaś państwa rozwijające się przeżywają potężny przyrost mieszkańców, często w bardzo biednych dzielnicach. Jednym z rozwiązań mających na celu tworzenie strategii przystających do obecnych realiów jest koncepcja tzw. smart city. W Polsce koncepcję tę tłumaczy się zazwyczaj jako „miasto inteligentne”, co dodatkowo komplikuje jej zrozumienie przez zastosowanie upraszczającego zapożyczenia semantycznego. W poniższym artykule stawiam tezę, że o wiele lepiej zrozumiałym wyrażeniem byłoby zastosowanie terminologii miasta sprytnego
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 467, s. 82-90
Keywords: miasto przyszłości; smart city; inteligentne miasto; sprytne miasto; zrównoważony rozwój; semantyka; future city; intelligent city; sustainable development; semantics