Nowe ruchy społeczne w procesach współzarządzania miastami - Chądzyński, Jacek (New social movements in the processes of cities’ governance, 2017)
Nowe ruchy społeczne, jako zyskująca na popularności forma społecznej aktywności, mogą już w niedalekiej przyszłości odgrywać ważną rolę w procesach współzarządzania jednostkami samorządu terytorialnego, szczególnie w odniesieniu do dużych jednostek miejskich. Niniejszy artykuł ma na celu zaprezentowanie przykładów niesformalizowanego angażowania się mieszkańców w procesy decyzyjne zachodzące na poziomie lokalnym, będących przejawami partycypacji społecznej. Zebrane wnioski posłużą przedstawieniu perspektyw rozwoju tego typu ruchów nieformalnych w Polsce i możliwości szerszego wpływania przez nie na funkcjonowanie samorządów terytorialnych na poziomie lokalnym
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 467, s. 13-21
Keywords: nowe ruchy społeczne; ruchy miejskie; partycypacja społeczna; local governance; new social movements; urban grassroots movements; social participation