Wzrost i rozwój przedsiębiorstwa – przegląd koncepcji teoretycznych - Wierzbic, Arkadiusz (Growth and development of an organization – the review of theoretical concepts, 2011)
W artykule zamieszczono rozważania dotyczące definicji pojęć wzrostu i rozwoju organizacji. Pomimo pewnej niejednoznaczności definicji obecnych w literaturze można stwierdzić, że pojęcie wzrostu odnosi się do cech ilościowych, takich jak wielkość zatrudnienia czy wartość sprzedaży. Rozwój przedsiębiorstwa utożsamiany jest raczej z cechami jakościowymi, takimi jak wdrożenie nowych metod i technik zarządzania, zdobywanie nowych kompetencji dających możliwość oferowania nowych wyrobów i usług czy też działania na nowych rynkach. W drugiej części artykułu zaprezentowano wybrane modele wzrostu przedsiębiorstw, które posiadają wyraźną część wspólną, tj. fakt naprzemiennego występowania faz wzrostu i momentów kryzysowych
Nauki o Zarządzaniu = Management Sciences, 2011, Nr 8, s. 399-411
Keywords: wzrost; rozwój przedsiębiorstwa; modele wzrostu; fazy wzrostu; growth; development of the enterprise; models of growth; phases of growth