Wartość jako uniwersalna miara sukcesu w zarządzaniu przedsiębiorstwem - Łobos, Krzysztof; Szewczyk, Mirosława (Value as universal measure of success in enterprise’s management, 2011)
Przeprowadzono badanie 142 przedsiębiorstw z listy „Diamentów Forbesa” z lutego 2011 roku. Analiza czynnikowa oparta na czterech zmiennych uznanych za miary sukcesu tych spółek prowadzi do wniosku, że główną determinantą wartości są realizowane przychody. Z kolei duże wzrosty wartości mogą być realizowane zarówno przez spółki niewielkie, jak i prowadzące działalność na dużą skalę. Praktyczną wskazówką dla zarządzających przedsiębiorstwami jest postulat rozpoznania, jakie inwestycje (np. majątek rzeczowy określonego rodzaju, kompetencje zatrudnionych, image firmy) w największym stopniu determinują zdolność przedsiębiorstwa do generowania przychodów obecnie i w przyszłości. W tej kwestii wyróżniono w artykule dwa modelowe typy przedsiębiorstw: realizujące przychody głównie na bazie majątku rzeczowego oraz kompetencji i wizerunku
Nauki o Zarządzaniu = Management Sciences, 2011, Nr 8, s. 379-388
Keywords: wartość przedsiębiorstwa; analiza czynnikowa; determinanty kreowania wartości; Diamenty Forbesa; value of enterprise; factor analysis; determinants of value creation; Forbes Diamonds