Wpływ kapitału intelektualnego na kreowanie przewagi konkurencyjnej przedsiębiorstw - Końska, Mariola (Influence of intellectual capital on the creation of competitive advantage of enetrprises, 2011)
Niniejszy artykuł ma na celu przedstawienie kluczowych składników kapitału intelektualnego w obszarach: organizacyjnym i rynkowym, zarządzania kapitałem ludzkim i zarządzania wiedzą w organizacji. Przedstawiona alternatywna propozycja klasyfikacji, odmienna od tradycyjnej, zakłada podział na grupy składników podobnych tematycznie i powiązanych ze sobą, które to, planowo i sukcesywnie wykorzystywane, przyczyniają się do uzyskania i utrzymania przez przedsiębiorstwo trwałej przewagi konkurencyjnej na rynku. Artykuł jest oparty na badaniach literaturowych i poparty przykładami z praktyki przedsiębiorstw zagranicznych
Nauki o Zarządzaniu = Management Sciences, 2011, Nr 8, s. 356-369
Keywords: kapitał intelektualny; przewaga konkurencyjna; kapitał ludzki; intellectual capital; competitive advantage; human capital