Schumpeterowska teoria przedsiębiorczości i jej współczesne implikacje - Kaliszczak, Lidia (Schumpeterian theory of entrepreneurship and its contemporary implications, 2011)
Artykuł stanowi próbę ukazania wzrostu znaczenia schumpeterowskiej teorii przedsiębiorczości oraz podmiotowej roli przedsiębiorcy w procesie objaśniania współczesnych problemów konkurowania przedsiębiorstw w zmiennym i niepewnym otoczeniu. Podkreśla także konieczność nowego spojrzenia na akt przedsiębiorczości, w którym obok innowacji dostrzega się współcześnie większą rolę kreatywności w zarządzaniu przedsiębiorstwem
Nauki o Zarządzaniu = Management Sciences, 2011, Nr 8, s. 345-355
Keywords: J. Schumpeter; przedsiębiorczość; twórcza destrukcja; innowacje; kreatywność