Źródła efektów synergicznych gospodarstw zrzeszonych w grupach producentów rolnych - Domagalska-Grędys, Marta (Sources of synergy effects in the farms which collaborate in the agricultural producers groups, 2011)
Celem badawczym było wskazanie potencjalnych źródeł efektów synergicznych, które mogą inspirować rolników do współdziałania w grupach producentów rolnych. Efekty synergiczne są niedostępne dla pojedynczych gospodarstw, zatem warunki ich tworzenia nie tylko sprzyjają procesom integracyjnym w rolnictwie, ale przede wszystkim przyspieszają rozwój gospodarstw. Badania oparto, wykorzystując teorię i kwestionariusze wywiadu bezpośredniego wśród członków grup producentów rolnych województwa podkarpackiego. Wynika z nich między innymi, że zarówno pozytywne, jak i negatywne efekty współdziałania mogły stanowić źródło pozytywnych efektów synergicznych
Nauki o Zarządzaniu = Management Sciences, 2011, Nr 8, s. 322-334
Keywords: synergia; efekty synergiczne; grupy producentów rolnych; synergy; synergy effects; agricultural producers groups