Rola i umiejętności kadry kierowniczej w obliczu spowolnienia gospodarczego - Żarczyńska-Dobiesz, Agnieszka (Role and skills of management team at the time of economical downturn, 2011)
Efektywne funkcjonowanie w warunkach wysokiej konkurencji i złożonego otoczenia stanowi ogromne wyzwanie, jakiemu muszą sprostać organizacje. Kryzys, który rozpoczął się pod koniec 2008 roku, spowodował, że wiele przedsiębiorstw działało w warunkach dużego ryzyka i niepewności, a kadra kierownicza przyjęła strategię przetrwania i powielała nieefektywne działania z przeszłości. Artykuł stanowi próbę odpowiedzi na pytanie, jaką postawę (rolę, umiejętności) powinno przyjąć kierownictwo w okresie zmian, aby zapewnić sprawne funkcjonowanie całej organizacji. Rozważania prezentowane w opracowaniu mają charakter teoretyczno-empiryczny, w głównej mierze bazują na literaturze z obszaru zarządzania oraz na przeprowadzonych badaniach empirycznych
Nauki o Zarządzaniu = Management Sciences, 2011, Nr 8, s. 288-297
Keywords: kadra kierownicza; kryzys gospodarczy; role i umiejętności kierownicze; managers; crisis; managers’ role and skills