Profesjonalizm motywacyjny – wybrane problemy - Tracz, Ewa (Motivational professionalism – selected problems, 2011)
Organizacje muszą być coraz bardziej efektywne i skuteczne również w motywowaniu pracowników. Rosną wymagania i oczekiwania firm wobec pracowników, a pracowników wobec organizacji. Warunkiem koniecznym realizacji funkcji motywowania jest więc profesjonalizm motywacyjny menedżerów i nowoczesne systemy motywowania. Ważne jest też monitorowanie i kształtowanie filtra motywacyjnego danej organizacji. W tym celu można stosować nie tylko metody ilościowe, ale i jakościowe. Interesujące wyniki przynosi metoda obrazowania
Nauki o Zarządzaniu = Management Sciences, 2011, Nr 8, s. 277-287
Keywords: motywowanie pracowników; profesjonalizm motywacyjny; filtr motywacyjny organizacji; kultura organizacyjna; motivating employees; motivational professionalism; company motivation filter; organizational culture