Praktyka doboru ekspatriantów w świetle wyników badań międzynarodowych - Przytuła, Sylwia (Staffing practices of expatriates in the light of international research, 2011)
Celem niniejszego studium jest diagnoza stanu praktyki w zakresie doboru ekspatów na stanowiska w zagranicznych filiach, oparta na dociekaniach międzynarodowych badaczy zajmujących się tym problemem. Wyniki badań nad tą populacją menedżerów dowodzą, iż najczęściej są oni pozyskiwani z wewnętrznych zasobów korporacyjnych, a najpopularniejszą techniką ich selekcji jest wywiad. Do rzadkości należą wysoce predykcyjne narzędzia, takie jak testy psychologiczne, które jednak są kosztowne i czasochłonne
Nauki o Zarządzaniu = Management Sciences, 2011, Nr 8, s. 232-241
Keywords: ekspatriant; przedsiębiorstwo międzynarodowe; rekrutacja; selekcja; expatriate; international company; recruitment; selection