Konceptualizacja przywództwa w organizacji – zmiany w postrzeganiu przywództwa - Grzesik, Katarzyna (Conceptualization of the leadership – changes in the leadership understanding, 2011)
Celem artykułu jest ukazanie ram koncepcyjnych przywództwa w organizacji poprzez przedstawienie zmian, jakie zachodziły w rozumieniu istoty przywództwa z uwzględnieniem perspektywy historycznej oraz związanych z nią zmian w światopoglądzie. Przedstawione rozważania odnoszą się zarówno do przywództwa, jak i do osoby przywódcy w organizacji. Artykuł został przygotowany na podstawie studiów literatury przedmiotu
Nauki o Zarządzaniu = Management Sciences, 2011, Nr 8, s. 182-194
Keywords: przywództwo w organizacji; przywódca; leadership in organization; leader