Zarządzanie bezpieczeństwem i higieną pracy - Chomątowska, Barbara (Occupational safety and health management, 2011)
Zmiany zachodzące w świecie pracy powodują, że zagadnienia bezpieczeństwa i higieny pracy stają się coraz ważniejsze. Decydują o tym przede wszystkim nowe zagrożenia stwarzane przez pracę, proces jej świadczenia oraz środowisko pracy, ze szczególnym wskazaniem na stres, molestowanie i przemoc. Skuteczność działań na rzecz poprawy bezpieczeństwa i ochrony zdrowia pracowników wymaga, aby były one prowadzone w ramach uporządkowanego systemu zarządzania wdrożonego w tych organizacjach. System zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy powinien być integralną częścią ogólnego systemu zarządzania przedsiębiorstwem. Celem artykułu jest wprowadzenie do problematyki zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy w przedsiębiorstwach, zarysowanie najważniejszych zagadnień z tego obszaru
Nauki o Zarządzaniu = Management Sciences, 2011, Nr 8, s. 160-170
Keywords: bezpieczeństwo i higiena pracy; zarządzanie bezpieczeństwem i higieną pracy; safety and health at work; occupational safety and health management; OSHM; OSHMS