Patrząc głębiej – psychoanalityczne spojrzenie na organizację - Barabasz, Adela (Looking deeper – psychoanalytic approach to organization, 2011)
Podejście psychoanalityczne jest sposobem interpretacji otaczającej rzeczywistości, skupiającym się na poszukiwaniu odpowiedzi dotyczących znaczenia, intencji i funkcji ludzkich zachowań, także w świecie organizacji. Prezentowany artykuł ma charakter teoretyczno- koncepcyjny. Opiera się na psychoanalitycznym podejściu do zjawisk psychospołecznych, wykorzystując koncepcje dotyczące psychologicznych mechanizmów funkcjonowania, zarówno na poziomie jednostkowym, grupowym, jak i na poziomie organizacji
Nauki o Zarządzaniu = Management Sciences, 2011, Nr 8, s. 151-159
Keywords: psychoanaliza; nieświadomość; regresja; projekcja; osobowość organizacji