Zarys metodyczny systemu best value - Wodecka-Hyjek, Angelika (Methodical outline of Best Value system, 2011)
Opracowanie ma charakter metodologiczny, oparty na analizie literatury przedmiotu. Na wstępie opracowania ukazane zostały uwarunkowania powstania systemu best value w kontekście trendu nowego zarządzania publicznego oraz odniesienia do klasycznej analizy wartości. Następnie ukazano założenia systemu z uwzględnieniem specyfiki jakości usług publicznych, wartości użytkowej oraz optymalizacji procesu ich świadczenia. Szczegółowo scharakteryzowano też cykl postępowania badawczego. W końcowej części opracowania wyartykułowano kontekst zmian w rezultacie stosowania systemu, powołując opisywane w literaturze badania samorządów w Wielkiej Brytanii. Zaakcentowano też korzyści i ograniczenia systemu best value
Nauki o Zarządzaniu = Management Sciences, 2011, Nr 8, s. 138-148
Keywords: best value; new public management; usługi publiczne; jakość; Wielka Brytania; British public sector; quality; value analysis