Geneza i rozwój koncepcji kompleksowego zarządzania jakością TQM - Obora, Hubert (Origin and development of Total Quality Management concept, 2011)
Celem niniejszego artykułu jest przedstawienie genezy i faz rozwojowych koncepcji kompleksowego zarządzania jakością (TQM). We wstępie zidentyfikowano najczęściej spotykane w literaturze przedmiotu stadia rozwoju TQM. W dalszej kolejności przedstawiono charakterystykę i genezę: inspekcji jakości, kontroli jakości, zapewnienia jakości oraz kompleksowego zarządzania jakością
Nauki o Zarządzaniu = Management Sciences, 2011, Nr 8, s. 121-129
Keywords: jakość; inspekcja jakości; kontrola jakości; zapewnienie jakości; kompleksowe zarządzanie jakością; quality; quality inspection; quality control; quality assurance; total quality management