Skłonność do migracji młodych ludzi na przykładzie gminy Oborniki Śląskie - potencjalne implikacje dla rozwoju lokalnego - Rokitowska, Justyna (Tendency to the migration of young people on the example of Oborniki Śląskie town − potential implications for local development, 2017)
W artykule poruszono problem z obszaru mobilności ludności i jej wpływu na rozwój lokalny. Ze względu na to, iż coraz więcej mówi się o problemie migracji młodzieży uwagę poświęcono przede wszystkim exodusowi młodych ludzi w wieku od 18 do 35 lat. Celem publikacji jest sprawdzenie, jaka perspektywa rozwoju stoi przed gminą Oborniki Śląskie w odniesieniu do migracji młodych osób, i porównanie jej sytuacji z trendami krajowymi i ogólnoświatowymi. W artykule krótko zaprezentowano światowe trendy migracji, następnie omówiono migrację młodzieży i sytuację w wybranych krajach świata, a także dokonano analizy rezultatów badań własnych i podsumowania. Wnioski wyciągnięto na podstawie wyników badań ankietowych (przeprowadzonych wśród absolwentów szkół ponadgimnazjalnych w gminie Oborniki Śląskie) oraz krytycznej analizy literatury i danych statystycznych. Rozważania wykazały, że proces migracji młodych ludzi jest istotnym problemem w wielu miejscach na Ziemi. Na badanym obszarze występuje ubytek młodzieży, a społeczeństwo się starzeje, co przynosi negatywne konsekwencje dla lokalnej gospodarki. Jednocześnie przyjęta przez autorkę hipoteza badawcza potwierdziła się: kobiety wykazują większą skłonność do migracji niż mężczyźni, co ma negatywne skutki dla rozwoju gospodarczo-społecznego gminy. Perspektywa wzrostu gospodarczego, podobnie jak w przytoczonych w publikacji przykładach, jest zagrożona
Ekonomia XXI Wieku = Economics of the 21st Century, 2017, Nr 1 (13), s. 119-132
Keywords: migracje; migracja młodzieży; exodus; drenaż mózgów; migrations; migration of the youth; brain drain