Społeczna odpowiedzialność przedsiębiorstw działających na rynkach międzynarodowych na przykładzie KGHM Polska Miedź SA - Mikucka-Kowalczyk, Agnieszka (Social responsibility of companies operating at international markets on the example of KGHM, 2017)
Przedsiębiorstwa w XXI wieku muszą sprostać zmianom zasad prowadzenia biznesu wynikającym z globalizacji gospodarki. Poszukują zatem rozwiązań umożliwiających funkcjonowanie w coraz trudniejszym i dynamicznie zmieniającym się otoczeniu. Jednocześnie pojawienie się i wzrost znaczenia działań społecznie odpowiedzialnych wywołuje potrzebę bliższego przyjrzenia się ich skutkom w działaniach na rzecz „ludzkiej twarzy globalizacji”. KGHM to firma globalna, otwarta na nowe kierunki rozwoju. Obecność w wielu krajach, na różnych kontynentach, stwarza spółce możliwość wpływania na dobrostan społeczności, regionów i krajów, a więc na realizację postulatu globalizacji etycznej i sprawiedliwej
Ekonomia XXI Wieku = Economics of the 21st Century, 2017, Nr 1 (13), s. 40-59
Keywords: corporate social responsibility; społeczna odpowiedzialność przedsiębiorstwa; strategia CSR; globalizacja; przedsiębiorstwo międzynarodowe; humanizacja procesu globalizacji; CSR strategy; globalization; international company; humanization of globalization process