Azjatycki Bank Inwestycji Infrastrukturalnych – geneza i cele - Kalwasiński, Maciej (The Asian Infrastructure Investment Bank – origin and objectives, 2017)
Rosnąca rola Chin i innych gospodarek wschodzących w globalnej gospodarce nie znajduje odzwierciedlenia w ich roli w globalnym władztwie ekonomicznym. Filarami światowego ładu finansowego pozostają zdominowane przez bogate kraje Zachodu – MFW i Grupa Banku Światowego. Wobec powolnych i niewystarczających reform najważniejszych międzynarodowych instytucji finansowych Chiny są inicjatorem tworzenia instytucji alternatywnych – w części komplementarnych, a w części konkurencyjnych wobec już istniejących. Jedną z nich jest Azjatycki Bank Inwestycji Infrastrukturalnych. Celem artykułu jest przedstawienie genezy powołania banku, w tym przede wszystkim powodów, które skłoniły Chiny do utworzenia nowego regionalnego banku rozwoju, a inne kraje − do przystąpienia do chińskiej inicjatywy oraz struktury i celów działalności instytucji. Przeprowadzona w artykule analiza wskazuje na istotną zmianę w strukturze systemu międzynarodowego, odchodzącego od systemu jednobiegunowego, i rosnące wpływy Chin na arenie międzynarodowej
Ekonomia XXI Wieku = Economics of the 21st Century, 2017, Nr 1 (13), s. 23-39
Keywords: Chiny; Azjatycki Bank Inwestycji Infrastrukturalnych; AIIB; Międzynarodowy Fundusz Walutowy; Bank Światowy; China; Asian Infrastructure Investment Bank; International Monetary Fund; World Bank