Nieempiryczne metody w analizie i elektrostatycznym modelowaniu oddziaływań w biocząsteczkach - Langner, Karol M. (Politechnika Wrocławska, 2010)
Niniejsza rozprawa przedstawia i ocenia nieempiryczne modele oddziaływań dla biocząsteczek, wykorzystując hybrydową metodę wariacyjno-perturbacyjną do analizy energii stabilizacji kompleksów
Keywords: biocząsteczki; oddziaływanie elektrostatyczne; metody nieempiryczne; interkalacja; niekowalencyjne rozwinięcie multipolowe; metody nieparametryczne