Prezentacja i modelowanie analityki marketingowej w aplikacji kokpitu menedżerskiego - Golik-Górecka, Grażyna (Presentation and modelling of marketing analysis in the application of managerial dashboards, 2016)
Celem artykułu jest przedstawienie roli i funkcjonalności kokpitów menedżerskich w procesie podejmowania decyzji w przedsiębiorstwie. Dashboard w języku polskim określony jest terminem deska rozdzielcza czy kokpit menedżerski, a w literaturze angielskiej pojawia się m.in. BI dashboard czy interactiv dashboard. W artykule dalej scharakteryzowane zostały kokpity, wskazano ich klasyfikację w zależności od szczebla organizacji i cechy określone akronimem SMART IMPACT. Jeśli wziąć pod uwagę obszar marketingu, najczęściej wykorzystuje się kokpity do segmentacji, badania różnych rodzajów efektywności sprzedaży, lojalności, profilowania klienta, analizy wydajności biznesowej, marketing bezpośredni. W nowoczesnym przedsiębiorstwie proces podejmowania decyzji marketingowych jest wspierany właśnie przez narzędzia IT, jakimi są kokpity marketingowe. A z kolei stosowana w nich analityka marketingowa pozwala na szybsze osiąganie przewagi konkurencyjnej zarówno w dużych, jak i w małych przedsiębiorstwach
Nauki o Zarządzaniu = Management Sciences, 2016, Nr 4 (29), s. 50-57
Keywords: interactive dashboard; kokpit menedżerski; SMART IMPACT; treści marketingowego kokpitu; analityka marketingowa; Wysokie Obcasy; managerial dashboard; base elements of marketing dashboards; marketing analysis