Badania marketingowe a wyniki nowych produktów – efekt mediacyjny jakości informacji rynkowych - Dąbrowski, Dariusz (Marketing research vs. new products performance – mediation effect of market information quality, 2016)
Celem pracy jest empiryczna weryfikacja efektu mediacyjnego pomiędzy wykorzystaniem badań marketingowych w zakresie kształtowania nowych produktów a wynikami tych produktów poprzez jakość informacji rynkowych. Efekt taki ma uzasadnienie merytoryczne, gdyż uzyskiwanie informacji rynkowych za pomocą badań marketingowych powinno skutkować wysoką jakością tych informacji, wykorzystanie zaś informacji o wysokiej jakości przy wdrażaniu nowych produktów powinno z kolei prowadzić do wysokich wyników tych produktów. Obiektem badania były projekty wdrażania nowych produktów podejmowane przez krajowe przedsiębiorstwa wysokiej i średniowysokiej techniki zatrudniające powyżej 49 osób. Z tych przedsiębiorstw wylosowano do badania próbę przedsiębiorstw, na podstawie której zebrano informacje o 287 projektach nowych produktów. Analizę danych przeprowadzono z wykorzystaniem modeli równań strukturalnych, jej wyniki zaś wskazują, że jakość informacji jest mediatorem pomiędzy wykorzystaniem badań marketingowych a wynikami nowych produktów
Nauki o Zarządzaniu = Management Sciences, 2016, Nr 4 (29), s. 38-49
Keywords: badania marketingowe; wyniki nowych produktów; efekt mediacyjny; jakość informacji; kształtowanie nowych produktów; marketing research; new products performance; mediation effect; quality of market information; new product development