Próba oceny dynamiki implementacyjnej przedsiębiorstwa wytwórczego – w kierunku teorii okazji - Nogalski, Bogdan; Niewiadomski, Przemysław (Attempt to asses the manufacturing company implementation dynamics – towards the opportunity theory, 2017)
Z punktu widzenia efektów działania przedsiębiorstwo elastyczne to takie, które wykorzystuje pojawiające się okazje. Nasuwa się zatem pytanie, jakie cechy przedsiębiorstwa decydują o jego dynamicznych zdolnościach implementacyjnych? W kontekście powyższego podjęto badania, których zasadniczym celem ustanowiono próbę oceny procesu dynamiki implementacyjnej wybranych przedsiębiorstw wytwórczych działających w sektorze maszyn rolniczych. Aby zrealizować założony cel, w zamierzeniu autorów pozostaje: [1] Analiza literatury przedmiotu będąca w bezpośredniej relacji z podjętą tematyką; docelowo znajdzie to swój wyraz w konstruowanej metodzie oceny dynamiki implementacyjnej; [2] Praktyczne wykorzystanie zaproponowanej metody – wybranych wytwórców badanego sektora poddać ocenie eksperckiej
Management Forum, 2017, vol. 5, no. 1, s. 19-29
Keywords: teoria okazji; zdolności dynamiczne; produkcja małoseryjna; szczupłe wytwarzanie; opportunity theory; dynamic abilities; small-lot production; lean manufacture