Założenia stabilności relacji we współpracy logistycznej - Małkus, Tomasz (Assumptions of relationship stability in logistics cooperation, 2017)
Z punktu widzenia powodzenia współpracy dostawców i odbiorców w łańcuchu dostaw istotne znaczenie odgrywa ukształtowanie i utrzymanie relacji pomiędzy podmiotami współpracującymi w tworzeniu produktu dla ostatecznego klienta, a także dostawcami usług logistycznych, którzy przejmują odpowiedzialność za przepływy towarów i towarzyszących im informacji. Celem niniejszego artykułu jest przedstawienie głównych uwarunkowań stabilności relacji pomiędzy współpracującymi przedsiębiorstwami. Punktem wyjścia stała się charakterystyka powiązań występujących we współpracy logistycznej. W dalszej części przedstawiono istotę i główne cechy wpływające na stabilną kooperację. Jako podstawę teoretyczną rozważań dotyczących kształtowania warunków sprzyjających stabilności relacji wykorzystano teorie: kosztów transakcji, kontraktu niekompletnego oraz agencji
Management Forum, 2017, vol. 5, no. 1, s. 13-18
Keywords: relacja; stabilność relacji; zaangażowanie; zaufanie; ryzyko relacji; koszty transakcji; relationship; relationship stability; commitment; trust; relational risk; transaction costs