Wybrane ekonomiczne i technologiczne kryteria alokacji danych i usług w chmurze obliczeniowej - Rot, Artur (Selected economic and technological criteria for the allocation of data and services in cloud computing, 2016)
Cloud computing to nowy paradygmat świadczenia usług informatycznych. Korzyści płynących z jego implementacji jest wiele, mogą one oscylować od redukcji kosztów do usprawnienia procesów zarządzania. Decyzja o wykorzystaniu tego modelu powinna być poprzedzona analizą biznesową, a w szczególności analizą kosztów utrzymania usług IT oraz ich wpływu na elastyczność dostarczania nowych rozwiązań informatycznych. Dla organizacji decyzja o migracji do chmury i o wyborze określonego jej modelu to wieloetapowy proces, który powinien uwzględniać nie tylko aspekty charakteryzujące usługę lub dane, których przeniesienie jest rozważane, ale również właściwości oferowane przez dany model chmury obliczeniowej. Decyzja ta warunkowana jest względami ekonomicznymi, ale także czynnikami technologicznymi właściwymi dla danego modelu chmury. Celem artykułu jest próba zdefiniowania kryteriów mających wpływ na decyzję o alokacji danych i usług w chmurze obliczeniowej, co może być pomocne w określeniu potencjalnych obszarów do zastosowania poszczególnych rozwiązań z zakresu przetwarzania w chmurze
Informatyka Ekonomiczna = Business Informatics, 2016, Nr 2 (40), s. 69-83
Keywords: cloud computing; SaaS; PaaS; IaaS; bezpieczeństwo; wydajność; skalowalność; security; efficiency; scalability