Komunikacja między osobami niepełnosprawnymi a służbami ratunkowymi z wykorzystaniem nowoczesnych technologii mobilnych - Pituła, Grzegorz (Communication between disabled people and emergency services using modern mobile technologies, 2016)
Problematyka niepełnosprawności staje się coraz popularniejszym tematem badań naukowych. Komunikacja takich osób z otoczeniem jest z zasady utrudniona, lecz sposobem na zniwelowenie tej bariery jest wprowadzenie nowoczesnych technologii, które poprawią tę sytuację bądź w przyszłości całkowicie ją zlikwidują. Służby ratunkowe mają za zadanie sprawne udzielanie pomocy każdemu potrzebującemu. Poprzez sprawną komunikację niepełnosprawny – służby ratunkowe oraz niepełnosprawny – sprawny można stworzyć w pełni zintegrowane społeczeństwo informacyjne. Artykuł wprowadza w problematykę funkcjonowania służb ratunkowych oraz sytuację osób niepełnosprawnych. Przedstawione służby ratunkowe posiadają wiedzę teoretyczną i praktyczną w ratowaniu życia, natomiast należy je zaznajomić z problematyką osób niepełnosprawnych. Niniejsze opracowanie ma charakter koncepcyjny, gdyż na rynku są gotowe rozwiązania, lecz nie zostały one wdrożone [...]
Informatyka Ekonomiczna = Business Informatics, 2016, Nr 2 (40), s. 58-68
Keywords: komunikacja; niepełnosprawność; służby ratunkowe; straż pożarna; ratownictwo; communication; disability; emergency services; fire services; rescue