Identyfikacja problemów komunikacji w relacji IT – biznes w projektach informatycznych. Spojrzenie z perspektywy uczestnika procesu wytwórczego - Chomiak-Orsa, Iwona; Kołtonowska, Alicja (Identification of communication problems in relation IT – business based on IT projects, 2016)
Celem artykułu jest wskazanie problemów, jakie identyfikuje się w komunikacji na styku relacji dział wytwórczy IT – biznes. W pierwszej części artykułu wyjaśniono podstawowe pojęcia związane z badanym zagadnieniem, jak projekt informatyczny, IT i biznes. W drugiej części opisano proces komunikacji w projekcie informatycznym, wykorzystując do tego diagram choreografii. Następnie przytoczono wyniki firmy konsultingowej Deloitte, które wskazują na znaczenie oraz wagę identyfikowanych problemów w komunikacji między tzw. wytwórcą rozwiązań ICT (technologie informacyjno-komunikacyjne) a ich rzeczywistym odbiorcą. Wyniki badań skłoniły autorki do podjęcia próby zidentyfikowania przyczyn występowania tego problemu. Toteż w kolejnej części artykułu przedstawiono procedurę badawczą oraz omówiono wyniki badań przeprowadzonych wśród znaczącej grupy uczestników procesu wytwórczego oprogramowania. Respondentami byli przedstawiciele strony IT i biznesu w liczbie po 50 osób z każdej z grup. Wszyscy respondenci byli uczestnikami około 20 projektów informatycznych z branży finansowej
Informatyka Ekonomiczna = Business Informatics, 2016, Nr 2 (40), s. 9-24
Keywords: projekt IT; komunikacja; ICT; biznes; IT project; communication; business