Modele interoperacyjności systemów płatności mobilnych – perspektywa polskiego rynku - Kisiel, Michał (The models of interoperability in mobile payment systems − Polish m-payments market perspective, 2016)
Stosunkowo niskie bariery wejścia na rynek płatności mobilnych spowodowały szybki rozwój wielu konkurujących ze sobą schematów. Dla przetrwania poszczególnych rozwiązań budujących od zera sieć akceptacji oraz bazę płatników istotne znaczenie ma jednoczesny rozwój obu stron rynku oraz wykorzystanie efektów sieciowych. Jedną z możliwych dróg do tego celu jest interoperacyjność rozumiana jako wprowadzenie rozwiązań umożliwiających wzajemny dostęp użytkowników do poszczególnych systemów płatności i w efekcie szybsze budowanie skali działania. W artykule zidentyfikowano formy inicjatyw interoperacyjności w płatnościach mobilnych występujące na świecie oraz na polskim rynku, wskazując na dominację interoperacyjności na poziomie schematu. Zaprezentowano także wyniki pilotażowego badania operatorów systemów m-płatności dotyczące determinantów udziału w schematach wymienności usług
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2016, Nr 462, s. 72-84
Keywords: systemy płatności; płatności bezgotówkowe; płatności mobilne; mobile payments; payment systems; interoperability