Znaczenie długu w finansowaniu innowacji w sektorze małych i średnich przedsiębiorstw w Polsce - Prędkiewicz, Katarzyna (The importance of debt on innovation financing in the sector of small and medium enterprises in Poland, 2016)
Celem artykułu jest analiza, w jaki sposób innowacyjność przedsiębiorstw wpływa na skłonność do korzystania z form zadłużania się oraz sukces jego pozyskania. Badano, czy firmy deklarujące innowacyjność częściej poszukują długu niż firmy nieinnowacyjne oraz jaki jest wskaźnik sukcesu tych poszukiwań. W badaniach wykorzystano mikrodane pozyskane z Europejskiego Banku Centralnego i Komisji Europejskiej dotyczące Polski za lata 2008 i 2011 (łącznie 2094 ankiety) oraz posłużono się modelem probitowym binarnym i uporządkowanym. Na podstawie przeprowadzonych badań stwierdzono, że firmy deklarujące innowacyjność częściej zgłaszają zapotrzebowanie na dług (linie kredytowe, kredyty bankowe) niż nieinnowacyjne, a równocześnie w przypadku linii kredytowych prawdopodobieństwo pozyskania finansowania jest dla nich niższe. Badania zarówno zaprezentowane w artykule, jak i wcześniej przeprowadzone są przesłanką do poświęcenia większej uwagi instrumentom, które poprawiają dostęp do długu dla firm innowacyjnych, również dłużej funkcjonujących na rynku
Nauki o Finansach = Financial Sciences, 2016, Nr 1 (26), s. 110-124
Keywords: innowacje; finansowanie; małe i średnie przedsiębiorstwa; dług; struktura kapitału; innovation; financing; small and medium-sized enterprises; debt; capital structure