Wielkość rynku a ochrona inwestora w europejskich alternatywnych systemach obrotu - Fijałkowska, Dominika; Muszyński, Michał; Pauka, Marek (Size of market vs. investor protection on European Alternative Investment Markets, 2016)
Europejskie alternatywne rynki akcji cechują się relatywnie niskim poziomem ochrony inwestorów w porównaniu z rynkami giełdowymi. Niesie to ze sobą wiele konsekwencji. Celem artykułu było zbadanie, czy i w jaki sposób poziom ochrony inwestorów na ASO wpływa na wielkość tych rynków. Istnieje wiele publikacji naukowych badających zależność pomiędzy prawnym poziomem ochrony inwestorów a poziomem rozwoju rynków kapitałowych w różnych krajach. Autorzy zauważyli lukę w literaturze, polegającą na braku tego typu badań odnoszących się do alternatywnych systemów obrotu (ASO). Przeprowadzone badania pokazują, iż istnieje odwrotna zależność na ASO w porównaniu z rynkami regulowanymi, co może wynikać z wysokiego poziomu asymetrii informacji na rynkach akcji, które mają niższe bariery wejścia oraz ograniczone wymogi informacyjne. Przedmiotem badań objęto 11 rynków europejskich, przeznaczonych dla małych i średnich przedsiębiorstw o dużym potencjale wzrostu, które są określane mianem alternatywnych systemów obrotu
Nauki o Finansach = Financial Sciences, 2016, Nr 1 (26), s. 24-33
Keywords: alternatywne systemy obrotu; ład korporacyjny; ochrona inwestora; Alternative Investment Makrets; corporate governance; investor protection