Mleko prosto od krowy? Olsztyńskie targowiska pod lupą - Osewska, Anna Maja (Milk from cows? Olsztyn markets under scrutiny, 2016)
Celem pracy było zbadanie jakości, autentyczności i bezpieczeństwa mleka surowego sprzedawanego na miejskich targowiskach na terenie Olsztyna. W ramach określenia jakości mleka surowego dokonano oceny organoleptycznej, badań składu chemicznego oraz temperatury zamarzania, przeprowadzono badania podstawowych cech fizykochemicznych oraz ocenę stabilności koloidalnej (próba alkoholowa). W odniesieniu do jakości higienicznej mleka zbadano jego jakość mikrobiologiczną, cytologiczną, a także stopień zanieczyszczeń mechanicznych. Sprawdzono również obecność substancji hamujących w mleku oraz czy nie wykazywało cech świadczących o zafałszowaniu. Stwierdzono, że jedynie mleko A i B spełniało wszystkie wymagania odnośnie do jakości, autentyczności oraz bezpieczeństwa. Próbki C, E i F charakteryzowały się nieprawidłową jakością higieniczną, dodatkowo mleko E zostało zafałszowane przez rozwodnienie, natomiast D – wykazało nieprawidłową zawartość tłuszczu dla mleka krowiego
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2016, Nr 461, s. 170-177
Keywords: mleko surowe; mleko krowie; targowiska miejskie; raw milk; cow milk; urban markets