Różnicowanie środowiskowych bakterii z rodzaju Aeromonas - Niestępski, Sebastian; Harnisz, Monika; Korzeniewska, Ewa; Osińska, Adriana; Kacprzyk, Przemysław (Differentiation of environmental bacteria of Aeromonas spp, 2016)
Bakterie z rodzaju Aeromonas stanowią naturalną mikrobiotę wód powierzchniowych oraz gleb. Niektóre gatunki mogą wywoływać choroby u ryb, gadów oraz ssaków, w tym u ludzi. Skuteczna identyfikacja tych bakterii ze stawów hodowlanych czy wody pitnej może istotnie ograniczyć występowanie wywoływanych przez nie schorzeń. Celem niniejszej pracy było porównanie metod służących do identyfikacji bakterii z rodzaju Aeromonas izolowanych ze środowiska. Materiałem badawczym były szczepy środowiskowych Aeromonas sp., wyizolowane z rzeki Łyny (w Olsztynie) oraz ścieków oczyszczonych. Różnicowanie prowadzono, analizując materiał genetyczny izolatów za pomocą metody ERIC PCR rozszerzonej o występowanie genów oporności na tetracykliny oraz sekwencjonowania genu 16S rDNA. Wyniki niniejszych badań wykazały, że skuteczniejszą metodą do identyfikacji środowiskowych bakterii z rodzaju Aeromonas jest technika oparta na sekwencjonowaniu genu 16S rDNA
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2016, Nr 461, s. 147-156
Keywords: Aeromonas; ERIC PCR; gen 16S rDNA; różnicowanie; 16S rDNA gene; differentiation