Znakowanie produktów ekologicznych - Maruszewska, Natalia (Labeling of organic products, 2016)
Znakowanie produktów ekologicznych pozwala na zapewnienie rozpoznawalności i identyfikowalności produktów oraz budowanie zaufania konsumentów do rynku produktów ekologicznych. Celem artykułu jest przedstawienie zasad dotyczących znakowania produktów ekologicznych oraz wskazanie najczęstszych błędów popełnianych w tym zakresie przez producentów. W toku badań pod kątem poprawności oznakowania przeanalizowano różne rodzaje produktów ekologicznych oferowanych do sprzedaży w kilku sklepach na terenie Krakowa. Badaniu podlegała kolorystyka, wielkość i proporcje logo, typografia, umiejscowienie numeru identyfikacyjnego jednostki certyfikującej oraz informacji o miejscu pochodzenia surowców. W wyniku przeprowadzonych badań stwierdzono nieprawidłowości w zakresie znakowania produktów ekologicznych w przypadku aż 77% analizowanych produktów. Jednakże podkreślić należy, że jedynie 2,46% ze stwierdzonych uchybień może mieć faktyczny wpływ na zmniejszenie identyfikowalności produktów ekologicznych
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2016, Nr 461, s. 138-146
Keywords: rolnictwo ekologiczne; znakowanie; etykieta; logo produkcji ekologicznej; produkty ekologiczne; organic farming; labeling; label; organic logo; organic products