Spektrum fitocenotyczno- siedliskowe Galeopsis angustifolia (Ehr.) Hoffm. na obszarze Wyżyny Śląskiej - Kulik-Knapik, Katarzyna; Kompała-Bąba, Agnieszka (Phytosociological and ecological spectrum of Galeopsis angustifolia (EHR.) Hoffm. in Silesian Upland, 2016)
Celem pracy było: określenie spektrum fitocenotyczno-siedliskowego Galeopsis angustifolia na obszarze Wyżyny Śląskiej oraz porównanie fitocenoz z Galeopsis angustifolia z badanego terenu z występującymi w innych regionach Polski i krajach ościennych. Dla 24 zdjęć fitosocjologicznych obliczono średnie wartości liczb Ellenberga (L, T, F, R, N) i Zarzyckiego (D i H), bogactwo gatunkowe oraz współczynnik różnorodności Shannona- -Wienera, liczbę, pokrycie wybranych grup ekologicznych. Analiza DCA wykazała gradient od zbiorowisk uboższych, o wyższym udziale jednorocznych gatunków ruderalnych i segetalnych, przywiązanych do podłoży suchszych, o niższej zawartości materii organicznej do zbiorowisk, które współtworzą wieloletnie gatunki ruderalne, łąkowe, murawowe, preferujące podłoża wilgotniejsze, o wyższej zawartości materii organicznej. Płaty z Galeopsis angustifolia z terenu badań od innych regionów odróżnia wyższy udział wieloletnich gatunków ruderalnych klasy Artemisietea vulgaris
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2016, Nr 461, s. 122-137
Keywords: Galeopsis angustifolia; gatunek obcy; roślinność ruderalna; liczby wskaźnikowe Ellenberga; analiza fitoindykacyjna; alien species; ruderal vegetation; Ellenberg Indicator Values; phytoindication analysis