Właściwości fizyczno-chemiczne wód powierzchniowych zrekultywowanych terenów pogórniczych Tarnobrzeskiego Zagłębia Siarkowego - Jadach, Robert (Physico-chemical properties of surface water of reclaimed post-mining areas of Tarnobrzeg Sulphur Basin, 2016)
W niniejszej pracy przedstawiono wyniki własnych badań właściwości fizyczno- chemicznych wód powierzchniowych zrekultywowanych terenów Tarnobrzeskiego Zagłębia Siarkowego oraz wskazano wstępną ocenę jakości materiału badawczego zebranego na terenie województwa podkarpackiego. Przeprowadzone badania wskazują II klasę jakości wód pod względem wybranych paramentów właściwości fizykochemicznych w próbkach wody pochodzących z rzeki Wisły oraz Jeziora Tarnobrzeskiego, które powstało po wyrobisku zlikwidowanej odkrywkowej kopalni siarki „Machów”. Uwzględniając charakterystykę badanego regionu, omówiono ważniejsze czynniki, które miały wpływ na rezultaty osiągniętych wyników w trakcie przeprowadzonych badań
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2016, Nr 461, s. 87-96
Keywords: wody powierzchniowe; właściwości fizykochemiczne; Jezioro Tarnobrzeskie; surface water; physicochemical properties; Tarnobrzeskie Lake