Wybrane problemy rekultywacji zwałowiska odpadów pogórniczych na przykładzie zwałowiska ,,Ruda” w Zabrzu-Biskupicach - Hanczaruk, Robert; Gołąb, Natalia (Chosen problems of reclamation of coal mine heaps on the example of “Ruda” heap in Zabrze-Biskupice, 2016)
Artykuł prezentuje wyniki badań nad wpływem właściwości fizyczno-chemicznych podłoża oraz aktywności termicznej zwałowiska „Ruda” w Zabrzu-Biskupicach na różnorodność gatunkową roślinności oraz standard życia i bezpieczeństwo mieszkańców. Powierzchnia obszaru objętego aktywnością termiczną w północno-zachodniej części zwałowiska stale się powiększa i wskutek ekstremalnych warunków siedliskowych pozbawiona jest pokrywy roślinnej. Na powierzchniach nieaktywnych termicznie, ale o podwyższonej temperaturze podłoża obserwowano wyraźny spadek różnorodności gatunkowej. Wysokie pokrycie uzyskiwały inwazyjne gatunki obcego pochodzenia: Conyza canadensis i Solidago gigantea. Znacznym zagrożeniem dla mieszkańców są gazowe produkty reakcji zachodzących wewnątrz zapożarowanej części zwałowiska oraz wzrost zapylenia powietrza atmosferycznego. Ocena ryzyka zagrożenia pożarowego wykazała, iż ryzyko jest średnie, co oznacza, że pożar w chwili obecnej stanowi zagrożenie dla mieszkańców
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2016, Nr 461, s. 65-75
Keywords: zwałowisko ,,Ruda”; odpady pogórnicze; rekultywacja; szkieletowość; aktywność termiczna; różnorodność gatunkowa; zagrożenie pożarowe