Woda jako niezbędny składnik pokarmowy w żywieniu osób w podeszłym wieku - Dymarska, Ewelina; Janczar-Smuga, Małgorzata (Water as an essential nutrient in the diet of the elderly, 2016)
Woda jest niezbędnym składnikiem pokarmowym i dlatego musi być stale dostarczana do organizmu w celu zapewnienia jego prawidłowego funkcjonowania. Niedostateczne spożycie wody w stosunku do zapotrzebowania może doprowadzić do zachwiania homeostazy, a w konsekwencji do zaburzeń stanu zdrowia. Odwodnienie obniża wydolność fizyczną, a także powoduje zaburzenia funkcji poznawczych i nastroju. Zwiększone ryzyko odwodnienia występuje m.in. u osób starszych, czego przyczyną jest zmniejszone odczucie pragnienia, zmniejszone spożycie wody oraz mniejsza sprawność resorpcji wody i niektórych składników mineralnych. Odwodnienie jest problemem zdrowia publicznego i zasługuje na większą uwagę nie tylko ze strony wykwalifikowanego personelu medycznego. Dbałość osób starszych oraz ich opiekunów o odpowiednie spożycie wody przyczyni się do obniżenia chorobowości i śmiertelności w tej grupie wiekowej. Celem niniejszej pracy było zebranie i przedstawienie informacji dotyczących zapotrzebowania na wodę, czynników ryzyka odwodnienia u osób po 65 roku życia oraz strategii diagnostycznych i terapeutycznych. Realizację celu oparto na analizie piśmiennictwa dotyczącego nawodnienia i żywienia osób starszych
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2016, Nr 461, s. 55-64
Keywords: woda; gospodarka wodno-elektrolitowa; homeostaza; osoby w wieku podeszłym; water; water–electrolyte balance; homeostasis; elderly patients