Powietrze na liniach produkcyjnych zakładu mięsnego jako źródło zanieczyszczenia mikrobiologicznego - Breza-Boruta, Barbara; Szala, Beata; Kroplewska, Magdalena (Air on production lines of a meat processing plant as a source of microbial contamination, 2016)
W pracy określono koncentrację aerozolu bakteryjnego i grzybowego w powietrzu hal produkcyjnych zakładu mięsnego. Szczególną uwagę zwrócono na występowanie potencjalnie patogennych bakterii Listeria spp. i Escherichia coli. Badania wykonano w 7 punktach pomiarowych wyznaczonych na różnych etapach procesu produkcji oraz w holu wewnętrznym zakładu. Próbki powietrza pobierano metodą zderzeniową za pomocą impaktora MAS-100 Eco. Wykazano większą koncentrację bakterii i grzybów pleśniowych w powietrzu hal produkcyjnych w strefie niskiego ryzyka niż w strefie wysokiego ryzyka. W badanym powietrzu sporadycznie występowały pałeczki E. coli, natomiast inne bakterie grupy coli stwierdzono w sześciu punktach pomiarowych. Ponadto wykazano obecność bakterii z rodzaju Listeria, a identyfikacja molekularna potwierdziła wśród wyizolowanych szczepów L. monocytogenes. Powietrze może stanowić zatem źródło skażenia zarówno drobnoustrojami saprofitycznymi, jak i patogenami na różnych etapach produkcji
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2016, Nr 461, s. 42-54
Keywords: powietrze wewnętrzne; skażenie mikrobiologiczne; mikroorganizmy; Listeria; zakład mięsny; indoor air; microbial contamination; microorganisms; meat plant