Produkcja naringinazy przez Aspergillus niger – optymalizacja składu podłoża - Bodakowska-Boczniewicz, Joanna; Garncarek, Zbigniew (Production of naringinase by Aspergillus niger – culture medium optimization, 2016)
Celem przeprowadzonych badań był wybór szczepu Aspergillus niger o dużej zdolności do syntezy naringinazy oraz optymalizacja składu podłoża hodowlanego. Spośród przebadanych szczepów A. niger największą zdolność do biosyntezy naringinazy wykazywał szczep KMS, który hodowano na podłożu płynnym z dodatkiem naringiny jako czynnika indukującego. Optymalizowano, metodą czynnikowo-gradientową Boxa i Wilsona, stężenie pięciu składników podłoża: azotanu sodu, ekstraktu drożdżowego, diwodorofosforanu potasu, glukozy oraz naringiny. Przeprowadzone badania pozwoliły na ustalanie optymalnych stężeń następujących czynników: 0,78 g × 100 ml-1 NaNO3; 2 g × 100 ml-1 ekstraktu drożdżowego; 0,157 g × 100 ml-1 KH2PO4; 0,22 g × 100 ml-1 glukozy oraz 120 mg × 100 ml-1 naringiny
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2016, Nr 461, s. 19-29
Keywords: naringinaza; Aspergillus niger; optymalizacja; biosynteza enzymów; naringinase; culture medium optimalization; production of enzymes