Właściwości zdrowotne wina - Błaszczyk, Jolanta; Kucharczyk, Monika; Seruga, Przemysław; Piekara, Agnieszka; Zimny, Sylwia; Krzywonos, Małgorzata (Health properties of wine, 2016)
Celem niniejszej pracy było dokonanie przeglądu piśmiennictwa na temat zdrowotnego wpływu win gronowych. Wino zawiera wiele związków chemicznych, których obecność zależy od szczepu winorośli, środowiska, w którym uprawiana jest winorośl, sposobu fermentacji, dojrzewania wina oraz jego wieku. Głównym składnikiem wina jest woda (ok. 90%). Pozostałymi składnikami są: etanol (9-18%), cukry (0-16%) oraz składniki mineralne, fenole, substancje białkowe, barwnikowe, aromatyczne, garbniki, gliceryna oraz witamina C i witaminy z grupy B. Przedstawiono właściwości zdrowotne, bakteriobójcze i przeciwzapalne win gronowych. Założono, że wino może mieć pozytywny wpływ na organizm człowieka ze względu na swój skład chemiczny, zwracając szczególną uwagę na polifenole, w tym resweratrol. Wiele źródeł literaturowych wykazuje pozytywny wpływ resweratrolu na organizm człowieka
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2016, Nr 461, s. 11-18
Keywords: wino; zdrowie; polifenole; antyoksydanty; wine; health; polyphenols; antioxidants