Jakość usług świadczonych przez administrację samorządową a jakość życia mieszkańców – wyniki badań - Błoński, Krzysztof (The quality of services provided by local administration vs. the quality of life of residents − results of research, 2016)
Celem artykułu jest prezentacja wyników badań pierwotnych pozwalających na weryfikację relacji pomiędzy satysfakcją mieszkańców wybranych miast z usług świadczonych przez administrację samorządową a odczuwaną przez nich jakością życia. Artykuł ma charakter badawczy i przygotowano go na podstawie wyników badania ankietowego. W postępowaniu badawczym korzystano również z literatury dotyczącej jakości życia, jakości usług oraz satysfakcji klienta dostępnej w postaci książek i artykułów. Wyniki przeprowadzonej analizy skupień pozwalają na wyciągnięcie wniosku, iż wyższym ocenom zadowolenia z warunków życia w mieście towarzyszą wyższe oceny zadowolenia z całokształtu własnego życia oraz jakości usług dostarczanych przez władze miasta
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2016, Nr 460, s. 242-253
Keywords: jakość życia; satysfakcja klienta; samorząd lokalny; quality of life; customer satisfaction; local government