Pracownicy w procesie kształtowania partnerskich relacji pomiędzy przedsiębiorstwem a organizacją pozarządową – wyniki badań empirycznych - Rudawska, Edyta; Bloch, Marta (Employees in the process of creating partnerships between business and NGO − results of empirical research, 2016)
Z uwagi na fakt, iż tradycyjne rozwiązania stosowane odrębnie w poszczególnych sektorach są często niewystarczające, aby sprostać społecznym wyzwaniom, coraz częściej niezależne firmy integrują się, nawiązując relacje długofalowej współpracy. Efektem tego jest m.in. nawiązywanie współpracy pomiędzy biznesem a organizacjami pozarządowymi (NGOs). Jednym z kluczowych czynników determinujących sukces tej kooperacji między podmiotami o odmiennych celach działania, kulturze organizacyjnej i często wartościach są pracownicy. Współpraca międzysektorowa to współpraca pomiędzy ludźmi. Jej realizacja między pracownikami biznesu a NGO jest z założenia trudniejsza w porównaniu ze współpracą między firmami, z uwagi na odmienne uwarunkowania i zasady pracy w tych podmiotach. Stąd celem artykułu jest identyfikacja roli pracowników w procesie rozwoju partnerskiej współpracy między przedsiębiorstwem a organizacją pozarządową
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2016, Nr 460, s. 199-210
Keywords: relacje międzyorganizacyjne; relacje z pracownikami; NGO; inter-organizational relations; relations with employees