Pokolenie head down jako konsekwencja smartfonizacji społeczeństwa - Czerska, Iwona (The “head down” generation as a consequence of smartphonization of the society, 2016)
Przedmiotem niniejszego opracowania jest próba charakterystyki pokolenia head down w kontekście smartfonizacji społeczeństwa. Dokonano podziału i opisu generacji X, Y, Z, C tworzących pokolenie head down. Zaprezentowane podziały generacyjne i ich opisy nie są jednoznaczne ani ostateczne. Rozbieżności wynikają głównie z różnych ram czasowych dotyczących lat urodzin członków poszczególnych generacji. Owe przesunięcia w czasie spowodowane są uwarunkowaniami społecznymi i historycznymi w USA, Europie i w Polsce. W Polsce bowiem większość ważnych procesów społeczno-kulturowych zachodziła nieco później niż na Zachodzie. Kolejno przedstawiono zalety i wady smartfonizacji społeczeństwa w kontekście społeczno-kulturowym i zdrowotnym. Zwrócono uwagę na nowe zjawiska społeczne, będące konsekwencją smartfonizacji cywilizacji, takie jak: nomofobia, fonoholizm, kokonizm, phubbing
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2016, Nr 459, s. 214-221
Keywords: pokolenie head down; smartfonizacja; generacje X, Y, Z, C; nomofobia; the “head down” generation; smartphonization; Generation X, Y, Z, C; nomophobia