Potrzeby konsumentów w prosumpcji treści w serwisach społecznościowych - Witczak, Olgierd (Consumers’ needs in content prosumption in social networking sites, 2016)
Podstawą działania serwisów społecznościowych (np. Facebook, LinkedIn) jest współtworzenie i współdzielenie przez użytkowników treści (tekst, zdjęcia, wideo itd.). Użytkownicy serwisów społecznościowych to grupa prosumentów, która wspólnie konsumuje zamieszczane w serwisach społecznościowych treści. Istotnym zagadnieniem jest więc poszukiwanie czynników wpływających na motywację konsumentów do korzystania z serwisów społecznościowych. Na podstawie analizy literatury przedmiotu zidentyfikowano potrzeby zaspokajane przez konsumentów korzystających z serwisów społecznościowych. Wskazano na potrzebę rozszerzenia klasyfikacji potrzeb korzystania i gratyfikacji mediów D. McQuaila w serwisach społecznościowych o dwie potrzeby: ekspresji tożsamości oraz współtworzenia i współdzielenia treści. Obie zidentyfikowane potrzeby stanowią ważne elementy w procesie prosumpcji treści w serwisach społecznościowych
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2016, Nr 459, s. 194-203
Keywords: prosumpcja; potrzeby; treści; serwis społecznościowy; prosumption; needs; content; social networking site