Zastosowanie metody ocen ekspertów w badaniach kierunków rozwoju handlu i usług - Maciejewski, Grzegorz (The use of the expert’s evaluation method in the research of directions of trade and services development, 2016)
Celem artykułu jest zaprezentowanie metody ocen ekspertów w badaniach kierunków rozwoju handlu i usług. W opisanym w artykule badaniu wzięło udział 20 ekspertów z handlu i 23 ekspertów z usług. Dobór ekspertów był celowy, były to osoby, które z racji swoich zainteresowań, wiedzy i doświadczenia należy uznać za ekspertów w zakresie handlu i usług. Perspektywę badawczą stanowił rok 2020. Dzięki zastosowanej metodzie uzyskano informacje m.in. na temat zmian mogących nastąpić w handlu i usługach w Europie, przewidywanych zmian w ofercie przedsiębiorstw handlowych i usługowych czy przewidywanych zmian w sposobach obsługi klientów. Metodę ocen ekspertów można zatem uznać za przydatną w badaniach kierunków rozwoju handlu i usług mimo zidentyfikowanych wad i ograniczeń
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2016, Nr 459, s. 39-49
Keywords: metoda ocen ekspertów; handel detaliczny; usługi; badania jakościowe; Europa; expert’s evaluation method; retail trade; services; qualitative research; Europe