Wykorzystanie jakościowej analizy porównawczej w badaniach postaw i zachowań konsumentów - Zasuwa, Grzegorz (The application of Qualitive Comparative Analysis in the research on consumer attitudes and behaviour, 2016)
Celem artykułu jest przedstawienie możliwości wykorzystania jakościowej analizy porównawczej (Qualitive Comparative Analysis, QCA) w badaniach nad postawami i zachowaniami konsumentów. Realizując taki cel, w pierwszej kolejności podjęto problem ograniczeń tradycyjnie stosowanych narzędzi analizy danych, zwracając szczególną uwagę na odstępstwa od liniowości związków w badaniach konsumenckich. Następnie przedstawiono istotę QCA jako podejścia badawczego, które wypełnia lukę pomiędzy jakościowymi a ilościowymi metodami badań. W dalszej kolejności zaprezentowano praktyczny przykład wykorzystania QCA w badaniach na temat znaczenia wartości w postawach konsumentów wobec marketingu społecznie zaangażowanego. Przeprowadzona dyskusja teorii oraz przykład empiryczny prowadzą do wniosku, że QCA może pomóc w lepszym zrozumieniu postaw i zachowań konsumentów
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2016, Nr 459, s. 29-38
Keywords: porównawcza analiza jakościowa; zachowania konsumentów; analiza danych; Qualitative Comparative Analysis; consumer behaviour; data analysis