Niedobór czy nadmiar miejsc? Analiza statystyk dostępności opieki żłobkowej w polskich gminach - Kurowska, Anna; Szczupak, Klaudyna (Deficiency or excess of childcare places? Analysis of differences in access to nurseries in Polish municipalities, 2016)
Dane udostępniane przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej pokazują, że aż 68% gmin miało w II połowie 2014 r. większą liczbę miejsc żłobkowych niż dzieci w żłobkach. Celem naszych badań było udzielenie odpowiedzi na pytanie o przyczynę widocznej w statystykach nadwyżki miejsc nad liczbą dzieci w większości gmin mających żłobki. Główne, wzajemnie niewykluczające się hipotezy, które postawiłyśmy i poddałyśmy weryfikacji to: H1 o występowaniu lokalnych nadwyżek miejsc w żłobkach publicznych ze względu na niski popyt; H2 o niedopasowaniu strukturalnym, czyli niedoborze miejsc publicznych przy jednoczesnym występowaniu nadwyżek miejsc w żłobkach prywatnych oraz H3 o występowaniu błędów w danych. W celu realizacji badań wykorzystano triangulacje metod badawczych. W ramach badań ilościowych przeprowadzona została analiza zestawiająca dane z baz uzyskanych z GUS oraz z MPiPS. W ramach badań jakościowych przyprowadziłyśmy 83 wywiady z urzędnikami gminnymi
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2016, Nr 456, s. 86-102
Keywords: żłobki; niezaspokojone zapotrzebowanie; polityka rodzinna; usługi opiekuńcze; nursery; unmet needs; family policy; care services