Nieformalne formy wsparcia rodzin w środowisku lokalnym - Gagacka, Maria (Informal forms of support for families in the local community, 2016)
Celem opracowania jest prezentacja wyników badań empirycznych dotyczących nieformalnych sieci wsparcia, postrzeganych przez beneficjentów różnych ich form oraz roli, jaką odgrywają w systemie wsparcia rodzin w społecznościach lokalnych.Ważną rolę w procesie przezwyciężania negatywnych zjawisk występujących w życiu społecznym przypisuje się sieciom wsparcia, dostarczanym jednostkom w środowisku lokalnym przez grupy nieformalne i organizacje społeczne. Interesującym problemem wydaje się więc odpowiedź na pytania, w jaki sposób nieformalne sieci zmieniają samych potrzebujących i ich rodziny i jaka jest pozycja tych sieci w lokalnym modelu polityki społecznej, a szczególnie rodzinnej. Wydaje się ważnym podkreślenie, że konsekwencją przemian społecznych zachodzących w postnowoczesnych społecznościach jest niemalejące zapotrzebowanie na wsparcie w realizacji ról rodzinnych, niezależne od statusu społecznego
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2016, Nr 456, s. 69-85
Keywords: sieci; wsparcie społeczne; społeczność lokalna; nieformalne grupy; networks; social support; local community; informal groups