Polityka rodzinna w strategiach rozwiązywania problemów społecznych w powiatach Małopolski - Peter-Bombik, Katarzyna; Szczudlińska-Kanoś, Agnieszka (Family policy in the strategies for solving social problems in the poviats of Małopolska, 2016)
Zarządzanie o charakterze strategicznym stanowi istotny element funkcjonowania współczesnych jednostek terytorialnych. Dotyczy praktycznie wszystkich obszarów życia społeczności lokalnych. Perspektywa długofalowa odgrywa niebagatelną rolę także w funkcjonowaniu sfery społecznej, w tym w prowadzeniu polityki rodzinnej. Celem artykułu jest więc sprawdzenie na poziomie deklaratywnym – poprzez analizę zapisów dokumentów strategicznych powiatów małopolskich – roli i miejsca, jakie we wspomnianych dokumentach odgrywają problemy polskich rodzin i sposoby ich rozwiązywania w dłuższej perspektywie czasu
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2016, Nr 456, s. 41-50
Keywords: polityka rodzinna; powiat; strategia rozwoju; strategia rozwiązywania problemów społecznych; family policy; poviat; development strategy; strategy for solving social problems