Regionalna polityka wspierania godzenia życia zawodowego z prywatnym w latach 2014-2020 - Lajstet, Joanna; Cywińska, Joanna (The regional program of supporting the reconciliation of professional life with private life in 2014-2020, 2016)
Artykuł prezentuje wyniki analizy fragmentów szczegółowych opisów osi priorytetowych regionalnych programów operacyjnych na lata 2014-2020, dotyczących planowanych działań na rzecz godzenia życia zawodowego i prywatnego. Opisano w nim typy projektów możliwych do sfinansowania, kategorie beneficjentów oraz grupy docelowe tych działań w poszczególnych regionach. Ich weryfikacja pozawala na ocenę zgodności zamierzeń z diagnozowanymi problemami i priorytetami w tym obszarze, zarówno doboru instrumentów do celów, jak i adekwatności wsparcia z grupami docelowymi i beneficjentami. Na zakończenie przedstawiono harmonogramy konkursów wraz z planowaną wysokością dofinansowania projektów w 2016 r. w poszczególnych województwach, co obrazuje skalę planowanej interwencji
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2016, Nr 456, s. 25-40
Keywords: godzenie życia zawodowego i prywatnego; regionalne programy operacyjne; opieka nad dziećmi do lat 3; reconciliation of professional life with private life; regional operational programs; social care service for children up to 3 years