Analiza programów polityki rodzinnej w latach 1997-2013 - Durasiewicz, Arkadiusz (Analysis of family policy programs in the years 1997-2013, 2016)
Artykuł ma na celu przedstawienie i analizę programów polityki rodzinnej w Polsce w latach 1997-2013. W tekście zaprezentowano analizę danych źródłowych, wykorzystując następujące metody badawcze: metodę deskrypcji, metodę gromadzenia wiadomości oraz analizy zebranego materiału. W pracy posłużono się również metodą porównawczą. Porównywano różne podejścia dotyczące założeń w poszczególnych programach polityki rodzinnej. Źródłami wykorzystanymi w tej metodzie były literatura przedmiotu, strony internetowe oraz różnego rodzaju dokumenty i materiały źródłowe. Zastosowana analiza pozwoliła na zbadanie i przedstawienie rozwoju programów polityki rodzinnej, w ciągu prawie 20 lat od momentu pierwszej projekcji
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2016, Nr 456, s. 9-24
Keywords: polityka rodzinna; programy; rodzina; analiza; family policy; programs; family; analysis